OMA’S SUCCESVOLLE VERSIERTRUUK

Het is waar: ik kijk al weken uit naar ons Paasontbijt. Een tafel vol lekkers, met alles erop en eraan. Om het extra feestelijk te maken gaan mijn monsters en ik de eitjes de dag ervoor versieren. Liefst niet in toxische kleurtjes, maar wél mooi en natuurlijk. Maar… hoe kan je kleurrijke ‘happy’ eitjes maken met 100% natuurlijke kleurstoffen? Simpel! Dat gaat gemakkelijk door ze samen met de juiste, natuurlijke ingrediënten te koken.

1

Op een maandagochtend was ik uitgenodigd in de keuken van actrice en ontwerpster Anna Van Aerden. Ze werd geboren in Servië en leerde deze ‘versiertechniek’ van haar Servische grootmoeder. Vorig jaar postte ze een foto daarvan op Facebook en ik was meteen supernieuwsgierig. Dit jaar mocht ik in haar potten komen loeren.

Aan de slag!

WAT HEB JE NODIG?

– Bio-eitjes ( zo veel als je op kan )

– azijn

– water

– kookpotten en een vergiet

VOOR DE KLEUREN:

– ROOD= zakje zwarte bessen uit de diepvries

– ORANJE = kommetje ajuisnschillen ( de droge, harde buitenschil )

– GEEL = kurkumapoeder

– BLAUW/PAARS = kwartje rode kool ( rauw )

VOOR DE EXTRA VERSIERINGEN:

– kleine, mooi gevormde blaadjes van bijvoorbeeld koriander, peterselie, klaverblad, etc.

– verkruimelde ajuinschillen (droog)

– een paar flinterdunne, oude nylonkousen. Je kan ook nieuwe kopen, maar koop dan de goedkoopste uit de supermarkt of  bij De Krak (minder dan 1 euro).

HOE BEGIN JE ER AAN?

1.Anna kookt alle eitjes even in water met een flinke scheut azijn. Dit zorgt ervoor dat de schaal de kleurstoffen beter zal opnemen én dat de schaal niet barst tijdens het koken.

2. Daarna is het principe heel eenvoudig. Voor iedere kleur zet ze een aparte kookpot klaar. Daarin gaat telkens een halve liter water, samen met het ingrediënt dat kleur geeft. Een kwartiertje later giet ze alle potten 1 voor 1 af door een zeef en gooit het residu op de composthoop. Het opgevangen water, dat nu een felle kleur heeft, gaat opnieuw in de pot en daarin worden de eitjes gekookt. Je kan de eitjes er zonder meer in koken, of ze eerst in een nylonkous met blaadjes of snippers knopen, voor een extra leuk resultaat.

 

2

Anna gebruikt alle soorten ui door elkaar maar met gewone, bruine ui gaat het net zo goed.

3Bij een halve liter water is een half zakje blauwe bessen voldoende. We hebben de blauwe bessen geproefd na het koken omdat ik het zonde vond om ze zomaar weg te gooien achteraf maar dat was geen succes.

4Het mengsel van Kurkuma en water hoef je niet door een zeef te gieten. Bij een halve liter water meng je ongeveer 2 grote eetlepels, voor ene felle kleur.

5Met de klok mee: rode kool, zwarte bessen, water met azijn om de eitjes op voorhand in te koken en uienschillen.

Ik las ergens dat je de eitjes niet per sé op voorhand in azijn hoeft te koken maar dat je ook azijn kan toevoegen aan het gekleurde water. Probeer het uit en let me know?

11

 

Het kookvocht van het kwartje rode kool (met een scheutje azijn) heeft een intens blauwpaarse kleur.

12

Voor extra versiering probeerden we 2 technieken: het resultaat van de eerste is een silhouet van een blaadje op het gekleurde ei en met de tweede techniek krijg je een soort gemarmerd effect.

Voor beide moet je ieder ei strak opknopen in de allergoedkoopste nylonkous.
9

Voor de versiering met de silhouetten zoek je enkele fraai gevormde blaadjes en maak je die één voor één nat in een kommetje water. Dankzij het water blijven ze een beetje ‘kleven’ op het ei, zodat ze niet verschuiven wanneer je het ei in de nylonkous knoopt.

Voor het ‘gemarmerde’ effect rol je een nat ei in verkruimelde ajuinschillen, voor je het in de nylonkous knoopt

6 7

8 10Kook deze gekke nylonkousworsten een tiental minuten in een pot met gekleurd water.

13Laat de eitjes GOED DROGEN IN DE NYLONSOKJES. Pas wanneer ze helemaal droog zijn mag je de pakketjes open knippen en de blaadjes er af peuteren.

14

 

Wanneer de eitjes net uit de kleurbadjes komen zijn ze mat en dof. Daarom vet je ze best in met bijvoorbeeld kokosvet of een olie uit de keuken. Wrijf ze op met wat keukenrol, om overtollige vetstof te verwijderen.

15Dankzij de kokosolie zullen ze blijven glanzen.

**DANKJEWEL, ANNA!**

 

*Smakelijk *

 

 

 

 

 

 

 

Speak Your Mind

*


*

Please copy the string pq1kWv to the field below: