OKTOBER TAPIJTENTIJD

Herfst in België? Dat is de geur van natte bladeren, genieten van gepofte kastanjes en een dekentje erbij in de zetel. Mij hoor je niet zeuren over een paar graden minder.

Bij ons thuis worden de leefruimtes al een klein beetje voorbereid op een koudere periode: de zomerse jalouzieën vervangen we door warme en kleurrijke gordijnen en op koude vloeren leg ik graag een tapijtje.

Vorige week had ik geluk: voor een programma op Vijf TV, ‘All You Need is Jani’, was de regisseur op zoek naar een origineel designertapijt als blikvanger in de ruimte. Blijkbaar vond zij dat de tapijten van interieurzaken niet de kleuren noch de look hebben waar ze naar op zoek was én herinnerde ze zich mijn DIY tapijt in mijn boek ‘Maakbaar’.

IMG_2804

Afbeelding uit het boek ‘Maakbaar’. Pic by Stefanie Faveere.

Ik kreeg een telefoontje en enkele dagen later lag haar droomtapijtje netjes uitgestrekt en klaar voor opname.

Waar vind je kleine stukken vasttapijt?

Natuurlijk kan je je suf-lopen bij tapijthandelaren en -al dan niet met succes- bedelen om overschotjes vasttapijt maar je kan het ook gewoon vanuit de luie zetel. Via 2dehands.be vond ik iemand die een berg felgekleurde tapijtstukken verkocht aan 1euro per m2. Ik mocht kiezen uit allerlei verschillende formaten en kleuren en koos 4 tinten uit die bij elkaar én bij het decor passen.

Screen Shot 2014-10-14 at 15.39.18

 

Vervolgens tekende ik op een groot stuk karton een trapezium met een hoek van 120 graden. Je kan ook een zeshoek tekenen en hem door 3 delen…of 2 gelijkbenige driehoeken aan elkaar plakken. Er zijn veel manieren om deze vorm te tekenen, zelfs zonder passer. In ‘Maakbaar’ kan je het patroon gewoon kopiëren van de bladzijde.

Ik tekende de ruitvorm enkele keren naast elkaar op de achterkant van ieder stuk tapijt. Dat kan met een eenvoudige balpen.

IMG_2853

Om de stukken uit te snijden heb ik mezelf getrakteerd op een erg handige tool: een soort snijdende haak die in een gewone breekmes-houder past. Ik denk dat in minder dan een euro betaalde voor een setje van 5 mesjes.

IMG_2843

Met de haak gaat tapijtsnijden supersnel. Op een uurtje had ik alle stukken netjes gesneden. Als jouw ontwerp ronde tekeningen heeft in plaats van rechte lijnen, kan het iets langer duren omdat je dan beter moet opletten dat je niet naast de lijn zit met het mes.

Hierna volgt het leuke werkje: de stukken naast elkaar leggen en kiezen welke combinatie je het leukst vindt.

IMG_2849De randjes van mijn tapijtstukken rafelden gelukkig niet verder uit maar indien jouw randjes dat wel doen kan je ze instrijken met een beetje houtlijm of beter nog: vloeibare natuurlatex. Beide producten drogen onzichtbaar op en natuurlatex (of mallenlatex) kan je vinden bij Lucas Creativ, De Banier of Schleiper.

De opnamestudio van ‘All You Need is Jani’ zag er zo uit toen ik aankwam:

IMG_2855

Beetje kaal eigenlijk. Terwijl ik er aan het werk was zag dat er zo uit…

IMG_2865

 

Lekker ontploft. Daar hou ik wel van.

Het witte zeil dat je kan zien is een overschotje reclamebanner dat ik viavia kreeg toegeschoven. (Dank U, Bea ;) )

IMG_2859

Je kan net zo goed een groot stuk dun tapijt, een tuinzeiltje of een ander stevig (plastic)doek gebruiken. De stukken vasttapijt kan je  vastlijmen op het zeil met vasttapijt-contactlijm voor een extra duurzaam resultaat maar met dubbelzijdige tape (ook speciaal gemaakt voor vasttapijt) blijft het eveneens goed op zijn plaats.

IMG_2866

Het voordeel van meteen in de ruimte te werken is dat je goed kan inschatten welke impact het eindresultaat zal hebben. Zo zag ik pas ter plaatse dat de donkere kaneelkleur niet zo goed bij de rest van de meubeltjes matchte..

De laatste stap is het bijsnijden van het stuk plasticzeil aan de randen. Daarna nog even stofzuigen en jouw eigen unieke tapijt is helemaal af.

Et voilà hier zie je de impact van het afgewerkte tapijt op het decor.

IMG_2867

Er zijn nog wat stukken over en die liggen alvast gezellig onder mijn voetjes terwijl ik deze post schrijf….

Wat denk je: thumbs up or down?

 

 

Speak Your Mind

*


*

Please copy the string cQzLH7 to the field below: