Maken

IDEE 4: DE CAVANANAS

CAVANANAS_intro

CAVANANAS_AF

Maak je in 5 minuten!

Wat heb je nodig? – een fles cava of andere feestdrank – bonbons ( bijvoorbeeld Ferrero Rocher) – geel crêpe-papier ( AVA, 50 cent per pak) – groen papier – dubbelzijdige tape – schaar

Hoe begin je eraan?

1) Rol het pak crêpepapier niet open maar knip het meteen in 4 gelijke stukken. Knip ieder stukje overdwars nog eens doormidden. Zo heb je snel een flinke stapel vierkanten geknipt. Gebruik een stukje dubbelzijdige tape om in ieder vierkant papiertje een bonbon te kleven. CAVANANAS_STAP_1 2) Knip bladvormige repen uit stevig groen papier en kleef ze met dubbelzijdige tape rond de hals van de fles. Begin met kleine blaadjes aan de dop, maar laat de dop zelf onbeplakt. Zo kan je de fles openen zonder de ananas te beschadigen. Werk zo verder naar beneden, met steeds groter wordende bladeren. Als bijna de helft van de fles bekleed is met groene blaadjes, kleef je van onder naar boven de ingepakte bonbons. Kleef ze dicht tegen elkaar, tot 2 cm. over de groene bladen. Vouw de blaadjes een stukje naar buiten.

CAVANANAS_STAP_2                                                       (Wat doet die plakstift daar eigenlijk? Niets! Het is ondubbelzinnige sluikreclame!)

Tip!

Likeurbonbons smaken heerlijk, maar kunnen stuk gaan als je de ananas vasthoudt. Dat heb ik proefondervindelijk ervaren toen mijn hoofd ineens overal plakte na het maken van de foto’s die je bovenaan kan zien… Je kiest dus beter voor minder fragiele bonbons. Ferrero Rochers bijvoorbeeld zijn stevig, en zien er feestelijk uit dankzij hun gouden wikkel.

Maak er een KNALLEND oudjaar van!

Dit idee staat ook in het boek MAAKBAAR, uitgegeven bij LANNOO en nu te koop in boekhandels, Veritas, Lucas Creativ, De Banier, etc.

IDEE 3: EIGEN FOTOS OP FIMOKLEI DRUKKEN

www.maakblog.be Er zijn VEEL filmpjes op het internet waarin iets wordt voorgedaan dat zogezegd ALTIJD een succes is. In werkelijkheid is het montage en enkel en alleen bedoeld om meer views te krijgen. Ook veel fototutorials worden honderden keren gretig ge-re-pinned op Pinterest omwille van het spectaculaire resultaat en de eenvoud van de techniek maar zijn zo fake als plastic fruit. Ik erger me er dood aan en ben er ondertussen op getraind om erdoor te kijken. Fimoklei ( polymeerklei ) kan je bewerken als plasticine. Wanneer je het daarna bakt in een oven wordt het hard en waterbestendig. In mijn zoektocht naar de ideale foto-transfer techniek op klassieke Fimo probeerde ik alles wat ik erover vond op het net: met water, met thinner, met inkjetprints, etc… Geen enkele techniek was goed of veilig genoeg. En stoemelings gebeurde het dat ik merkte dat een VERSE KLEUR- OF ZWARTWITCOPY al na 6 minuten op de Fimo te hebben gelegen, een prachtig resultaat gaf! Zo eenvoudig! http://www.youtube.com/watch?v=_-kP7bqpPBU Vanaf nu kan je op een supereenvoudige manier jouw eigen afbeeldingen overzetten op  polymeerklei. Wat maak je ermee?  – juwelen – kerstdecoratie – gepersonaliseerde post – geschenken – bijv. een kasthandvat losvijzen, overtrekken met bedrukte Fimo en afbakken. Wat heb je nodig? – een pakje Fimoklei in een lichte kleur – een acrylroller – een kleur- of zwartwitcopy van jouw foto, met een laserprinter gemaakt. – een stukje koord www.maakblog.bewww.maakblog.bewww.maakblog.be Leg de afbeelding met de bedrukte kant naar beneden op de polymeerklei, druk goed aan met een vingertop zodat alle luchtbellen tss het papier en de klei weg zijn. Wacht 6 minuten. www.maakblog.be Loer aan een hoekje wanneer je denkt dat het er lang genoeg opligt. Ligt het er al lang op maar is het resultaat niet donker genoeg? Dan was de copy te oud of heb je het papier te weinig aangedrukt.www.maakblog.bewww.maakblog.bewww.maakblog.bewww.maakblog.bewww.maakblog.be www.maakblog.be www.maakblog.beNIET VERGETEN om het resultaat een halfuurtje te bakken in een gewone oven op 110°. Daarna is alles vormvast en waterbestendig. OPGELET! Een koord mag mee in de oven wanneer het deze TEST doorstaat:  1. Leg een eindje koord tussen 2 lagen bakpapier. 2. Houdt een strijkijzer (hoogste stand) erop gedurende 7 seconden. 3. Geen verandering? Het koord mag in de oven. Anders NOOIT doen!! www.maakblog.bewww.maakblog.be www.maakblog.be www.maakblog.be

IDEE 2 : EEN LAMP UIT EEN OUDE WEGENKAART EN 1 CD

Tijden veranderen, wegen ook. Een landkaart blijft niet eeuwig accuraat. Door onder meer de GPS hebben veel mensen zelfs geen wegenkaart meer in hun wagen liggen. Honderden kaarten kan je vinden in de Kringwinkel maar wie wil ze nog kopen? Net als veel backpackers, heb ik kaarten liggen met een nostalgische waarde: toen mijn vriend door Afrika motorde kon ik hem op schaal volgen vanuit België. Ze zijn vaak zo mooi: kleurrijk zonder kinderachtig te zijn. Een unisex pastelgebeuren. Toen ik een groot vel papier zocht om een kleine lampion in het groot uit te werken, besloot ik het eens uit te proberen met een grote wegenkaart. lamp_beautyshot Bij de Kringwinkel Antwerpen komt er dagelijks 1 bananendoos vol gedateerde atlassen en landkaarten binnen maar bijna niemand koopt ze nog. Omdat deze papierwaren nog eersteklas knutselmateriaal zijn, worden ze sinds kort in de Kringwinkel Kroonstraat en Sint Joris Poort opnieuw aangeboden mét 4 supertoffe knutselideeën in een folder die je mag meenemen. Ga er zéker eens langs! Hier zie je alvast hoe je de lamp kan maken. Bovendien kan je de héle tutorial in 1 foto pinnen! landkaart-lamp tutorial Succes!!

IDEE 1: VINGERBREIEN OP DE BOEKENBEURS

http://youtu.be/SfgO32Qeiog Gelukkig zit ik niet op mijn eentje aan een signeertafel op de boekenbeurs. De eerste dag zat Els Van Hemelryck naast me met haar boek ‘Ponnekeblom Haakt’. Ze had een paar kleuren woldraad mee en omdat er geen dichte drommen mensen aanschoven aan mijn kant van de tafel kon ik het niet laten om wat met zo’n zacht bolletje te prutsen….Plots stonden die dikke drommen er alsnog! We waren allebei verbaasd toen zo veel mensen in vingerbreien geïnteresseerd bleken.  Dat komt enerzijds omdat de techniek zo eenvoudig is maar bovenal: Je hebt er enkel een bol koord en 2 handen voor nodig, verder niets! Made there and then, van op de boekenbeurs. Met een dikke merci aan Els! friendsdoit ——————————————————————————————————————————– vinger1——————————————————————————————————————————————————— vinger2——————————————————————————————————————————————————— vinger3——————————————————————————————————————————————————— vinger4——————————————————————————————————————————————————— vinger3b vinger3c——————————————————————————————————————————————————— vinger5vingerkind Deze techniek staat niet in het boek ‘MAAKBAAR‘, noch in het boek van Fabriek Romantiek, maar wél in een ander superleuk boek dat ik op de boekenbeurs kocht en een échte aanrader is: ‘Villa Appelzee – Kerst‘ van Tine Verdickt. Zij vingerbreit een klein beetje anders, maar weet met haar kettingen nog iets leukers te doen! Neem er zéker eens een kijkje in. >> all you knit is love <<